Bio

In mei 1990 behaalde ik het diploma Uitvoerend Musicus aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. István Párkányi was mijn vioolleraar. Verder studeerde ik aan The Banff Centre for the Arts in Canada in 1989/1990. In Banff speelde ik veel kamermuziek, en deed mee aan bijzondere projecten zoals de uitvoering van “Oral Treason” van Mauricio Kagel, waarin ik de rol van de duivel mocht vertolken; ook in “Rounds” van Murray Schafer kwam daar eenzelfde soort rol op mijn pad.

Sindsdien ben ik werkzaam als freelance violiste en werkte bij de volgende orkesten en ensembles: Nederlands Philharmonisch Orkest (1987 tot heden), Koninklijk Concertgebouworkest (1988-2002), Rotterdams Philharmonisch Orkest (met name de laatse 6 jaar met Valery Gergiev), Radio Kamer Filharmonie (gedurende 20 jaar tot opheffing in 2013), Radio Filharmonisch Orkest, Holland Symfonia/Balletorkest (2010 tot heden), ASKO|Schönberg Ensemble, Mondriaan Kwartet Extended, Ebony Band, Amsterdamse Bach Solisten, Combattimento Consort Amsterdam, European Union Chamber Orchestra (1986-1997), Noord Nederlands Orkest, LUDWIG Orchestra, Camerata RCO, The Beau Hunks, Scapino Ballet Rotterdam (Nico, Perfect Skin, en Die Suche nach dem Kleid in de productie Heartland).

Een speciale en inspirerende plek hebben de projecten van Corrie van Binsbergen: Dansen op een glazen plafond, Links, en de series Schrijvers in Concert met o.a. Toon Tellegen, Kees van Kooten, Renate Dorrestein, Remco Campert, Ramsey Nasr, Josse de Pauw (zie discografie).


Ik ben opgegroeid in een muzikale familie; mijn vader Roel de Jong was solofagottist in het Frysk Orkest. Sinds mijn achttiende speel ik in beroepsorkesten, en ik houd nog steeds van het prachtige klankenpalet en van het immens grote repertoire. De liefde voor het strijkkwartetspel werd rond mijn zestiende aangewakkerd, en ik hoop daar tot op hoge leeftijd mee door te gaan. In 1999 zette ik de eerste serieuze improvisatie stappen in het project “Links”  van Corrie van Binsbergen, waar ik de pianist Albert van Veenendaal ontmoette.
Met Albert, Hans Hasebos en Alan Purves bracht ik in 2009  de cd Midday Moon  uit (zie ook media en impro) en sinds 2017 vormen Albert en ik een trio met de zangeres Jodi Gilbert: Rara Avis  (zie ook media en impro). In april 2021 brachten we een album uit te onder de naam “How do I listen”, naar een gedicht van Hafez, de Perzische soefi dichter (14de eeuw). Rara Avis speelt op improvisatiebasis in combinatie met allerlei soorten teksten van bijv. schrijvers en dichters zoals Hafez, Anne Proulx, Yosa Buson en prachtige teksten van onze zangeres Jodi Gilbert.