Nationale Orkestspelen


Op  4 en 5 april beginnen de Nationale Orkestspelen.

Het is nu voor de derde keer dat ik plaats mag nemen in de jury van wat voorheen het Nationaal Concours Jeugdorkesten was. Ik heb hier enorm veel zin in omdat ik zelf met veel plezier in veel jeugdorkesten gespeeld heb: het Frysk Jeugdorkest, Regionaal Jeugdorkest, Nationaal Jeugdorkest en het European Community Youth Orchestra. Samenspel is ontzettend belangrijk en ik durf achteraf te zeggen dat ik zonder deze jeugdorkesten waarschijnlijk tijdens de pubertijd gestopt was met vioolspelen (al die saaie études…). Ik hou nog steeds enorm veel van de orkestklank, dat zal altijd zo blijven.

Giselle


De komende maand Giselle! Het ballet wordt gedirigeerd door Boris Gruzin, een fitte tachtiger (!) die ons op een zeer natuurlijke manier door Giselle leidt. Ik vind het inspirerend om onder zijn leiding te spelen, zijn muzikaliteit is heel natuurlijk en intens. Tijdens de repetities werden zijn opmerkingen vertaald door een tolk en wat me vooral bijblijft is zijn opmerking: “the notes in these bars are very fast, but the music is slow!”. Hij kan de intentie van de muziek heel beeldend en vanuit de ervaring beschrijven, en dirigeert ook op die manier.

Camerata RCO

De kers op de januaritaart is de tournée met Camerata RCO naar Colombia, een marathon van symphoniën van Schubert, Mozart (nr. 40) en Beethoven (de vijfde) We spelen in éen week 8 symfonieën, 2  pianoconcerten, en dat alles in de prachtige oude Zuid-Amerikaanse stad Cartagena bij zo’n 33 graden. Ik ben een enorme Schubert fan, dus verheug me op al zijn mooie noten.

Strand 1

De standplaats van het NDT is in Den Haag, en het onderkomen is vanwege de bouw van het nieuwe Amare cultuurcomplex (opening in 2021) op het moment het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Het was bepaald geen straf om daar aan het werk te zijn omdat je in de pauzes even op strand kunt wandelen. Ik woon in een drukke wijk in Amsterdam, dus kan een gevoel van ruimte en mooie vergezichten zeer waarderen.

Rara Avis recensie


Op 10 november 2018 speelde ik met mijn nieuwe trio Rara Avis in Hot House Jazz in Leiden. Dit trio bestaat uit Jodi Gilbert (zang en stemkunst), Albert van Veenendaal (piano) en ik. We spelen op een gemengde basis van improvisatie, gecomponeerde stukken en geschreven teksten. De slagwerker Alan Purves speelde samen met Albert op geprepareerde piano de tweede set en we sloten gezamenlijk af. Ziehier de recensie.