Coaching/Les
Lesgeven geeft veel voldoening, het is een prachtig soort puzzelwerk om een andere violist fluitend de deur uit te laten lopen met oplossingen op zak en zin om te spelen. Inzicht in de klassieke techniek en een vrij gevoel in het muziek maken staan bij het lesgeven voorop, net zoals samenspel en het gebruik van ons mooie klankpalet.
Ik heb meer dan 35 jaar ervaring in professioneel orkestspel en kamermuziek en vind het heel waardevol om mijn ervaring door te geven. Samen werken aan orkestpartijen, samenspelen in de les, ontwikkelen van vrije improvisatie (jouw eigen idioom), kamermuziekles voor je strijkkwartet, coachen van een vioolgroep. Alles is mogelijk.
Hierbij een opsomming van de leraren die mij vooruit hebben geholpen. Ik vind het belangrijk om deze achtergrond te delen omdat het ook een grote invloed heeft op de stijl van lesgeven.
Heb jarenlang les gehad van István Párkányi (toendestijds primarius van het Orlando Kwartet) die me enorm veel heeft bijgebracht over frasering, toonkleur, fijnzinnigheid, kamermuziekspel en de diepere lagen in de muzikale beleving. Hij is in september 2023 in Hongarije overleden. Zijn liefde voor Schubert en Bartók heb ik zeker overgenomen, alsook de liefde voor strijkkwartetspel. István’s spel komt voort uit de tradities van Max Rostal en Sándor Végh. Aan het begin van mijn studie had ik les van Davina van Wély.
Ik heb masterclasses gevolgd bij Adelina Oprean in Lenk (Zwitserland) en bij Daniel Philips in Prussia Cove (Cornwall), waar Sándor Végh de hoofddocent was. Tijdens een sabbatical in London in 1997 heb ik incidentele vioollessen gehad van Simon Fischer. In Hitzacker (Duitsland) en Aldeburgh (UK) kreeg ik kwartetles van leden van het Alban Berg Kwartet. Ook in Banff (Canada) heb ik enorm veel geleerd van verschillende leraren zoals Frans Helmerson (cello), Rivka Golani (altviool) doordat de school het samenspel mét leraren een belangrijke plek gaf.
Bij de saxofonist Onno van Swigchem heb ik ooit een workshop “improviseren bij animatiefilms” gevolgd. Hij is een enorm goede leraar en wegwijzer, en heeft een prachtig boek geschreven: “Speel jezelf”.
We hebben een paar jaar geleden onze krachten gebundeld, en willen workshops “improvisatie voor klassiek gerichte spelers” opzetten. Tijdens het weekend van de Nationale Orkestspelen voor jeugdorkesten op 20 en 21 maart 2021 hadden we allebei deel uit zullen maken van het team van workshopleiders. De Corona maatregelen hebben dat toen helaas verhinderd. Ik blijf het een heel goed idee vinden om klassiek gerichte spelers te inspireren om een eigen vrije weg te vinden en zal dat altijd blijven promoten.