Call us Today 0800 555 5555

Seizoen 2018-2019

Welkom op mijn website, die hoognodig eens uitgebreid en vernieuwd moet worden.

Ben inmiddels 28 jaar free-lancend violist, spelend voor orkesten en ensembles in de Randstad (ik woon in Amsterdam) en daarbuiten.

Tot het verfrissingsmoment van mijn website valt hier een beschrijving van mijn werkzaamheden/interesses te lezen. Mijn CV staat onderaan deze pagina.

Na de opera Tannhaüser in februari gespeeld te hebben, volgden een aantal mooie programma’s met het Nederlands Philharmonisch Orkest. De Sacre du Printemps, Bartók’s Wonderbaarlijke Mandarijn, het concert voor twee piano’s van Bartók en de zevende Brückner o.l.v. Marc Albrecht. Eind juni ga ik invallen bij de productie Van Manen, Forsythe en Arqués van het Nationale Ballet met het Balletorkest. In de tussentijd ben ik bezig met het promoten van mijn trio Rara Avis. We hebben eind mei een concert gegeven in het Ramses Shaffy Huis, we zijn opnieuw uitgenodigd en kijken uit naar een opnamedag begin juli en het voorbereiden van de stukken voor volgende concerten.

We zijn op het moment alleen via een Facebookpagina te volgen: RARA AVIS 

Sinds maandag 8 april 2019 staat er een interview met mij op de website van de Concertzender (musician’s corner), het gaat vooral ook om een aantal stukken die ik heb uitgekozen en we praten over het leven als orkest/kwartet/impro violist.

Seizoen 2018-2019 wordt een mooi seizoen met een aantal grote producties in het Muziektheater in Amsterdam, de balletten La Dame aux Camélias, de opera Oedipe van George Enescu, Cinderella van Serge Prokofieff, dit alles met het Nationale Ballet/Balletorkest en de opera met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Later volgt ook Tannhäuser van Richard Wagner met het Ned.Philh.Orkest. In februari ga ik ook een weekje zwijmelen bij de Valentijnsconcerten van het Noord Nederlands Orkest met Wibi Soerjadi.

Op 10 november 2018 speelde ik met mijn nieuwe trio Rara Avis in Hot House Jazz in Leiden. Dit trio bestaat uit Jodi Gilbert (zang en stemkunst), Albert van Veenendaal (piano) en ik. We spelen op een gemengde basis van improvisatie, gecomponeerde stukken en geschreven teksten. De slagwerker Alan Purves speelde samen met Albert op geprepareerde piano de tweede set en we sloten gezamenlijk af. Ziehier de recensie:

Seizoen 2017-2018 begon met een prachtig programma van het Nationale Ballet/Balletorkest  “Ode aan de Meester” met balletten van Hans van Manen. Lisa Ferschtmann speelt het eerste vioolconcert van Prokofieff in dat programma bij het ballet ‘On the Move”. Dit programma ging in november op tournée in Nederland, daarna volgde de productie Mata Hari (Choreografie Ted Brandsen). In december ging LUDWIG op tournee met Barbara Hannigan! Deze tournée was een vervolg  op de CD Crazy Girl Crazy, die in januari een Grammy won voor de categorie Best Classical Vocal Solo. Vervolgens speelde ik mee in de opera Tristan und Isolde met het Nederlands Philharmonisch Orkest. In februari speelden Albert van Veenendaal, Jodi Gilbert en ik  onze eerste improset in Zaal 100 en in mei hebben we opgetreden in De Ruimte in Amsterdam Noord. Een leuke afwisseling was invallen in het Noord Nederlands Orkest voor de opera Die Fliegende Holländer (Nationale Reisopera) in onder andere Carré, en een andere aparte actie was op Koningsdag in Groningen “Short Ride in a Fast Machine”John Adams te spelen met het NNO live op TV. John Adams is één van mijn favoriete componisten, en die paar minuten short ride speel ik heel graag, ook al moet ik er vier uur voor reizen.

Ik heb wat balletten betreft een voorkeur voor de modernere/hedendaagse choregrafieën, zoals bij de productie Dutch Doubles van het Nationale Ballet. Een aantal in Nederland gevestigde choreografen hadden een muzikale partner uitgezocht, bijvoorbeeld Annabel Lopez Ochoa in combinatie met Wende Snijders. Ook werd er een prachtig ballet gedanst van Hans van Manen op het indrukwekkende stuk “Fratres” van Arvo Pärt, gespeeld door Hebe Mensinga, viool, en Olga Khoziainova, Piano. Binnenkort gaat de nieuwe Holland Festival productie Tristan + Isolde in première, na de beroemde operaversie van Richard Wagner is het interessant om dit beroemde verhaal in balletvorm te spelen met muziek van Szymon Brzóska. Choreografie: David Dawson.

Verder mocht ik in maart en mei (2018) weer plaatsnemen in de jury voor het Nationaal Concours Jeugdorkesten!  Ik heb zeer veel goede herinneringen aan het spelen in jeugdorkesten (Regionaal, Nationaal, ECYO), maar het Frysk Jeugd Orkest blijft in die lijst een zeer speciale plek houden omdat ik door het spelen in dat orkest mijn liefde voor samenspelen heb ontwikkeld en zonder dat waarschijnlijk nu niet meer viool had gespeeld. Mijn moeder Gré was als “orkestmoeder” zeer actief in dat jeugdorkest en ook mijn vader Roel (fagottist) heeft veel meegeholpen in de bibliotheek van orkest. Ik ben ook in die tijd begonnen met het spelen in strijkkwartet formatie, ook een activiteit die je leven lang bij je blijft.

Even wat verder in de geschiedenis. Seizoen 2016-2017 begon met een project voor LUDWIG met Barbara Hannigan, een CD opname en korte tournée naar Italië. Daarna volgden diverse projecten met het Balletorkest (o.a. de balletten Made in Amsterdam, Coppelia en nu Shostakovitch Trilogy), alsook de opera’s Parsifal van Richard Wagner en  Wozzeck van Alban Berg met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook nog wat leuke korte projecten gedaan met een ad-hoc ensemble o.l.v Dominic Seldis (de Nieuwjaarsconcerten voor de BankGiroloterij met Ilse de Lange, André van Duin, O’G3ENE) en ook gespeeld op het trombone festival Slide Factory met Camerata RCO.

Korte CV:

Tineke de Jong behaalde haar diploma viool UM aan het Sweelinck Conservatorium bij István Párkányi en studeerde aan The Banff Centre for the Arts in Canada in 1989/1990. Sindsdien is ze werkzaam als free-lance violiste en werkte bij de volgende orkesten en ensembles: Rotterdams Philharmonisch Orkest, Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Radio Filharmonisch Orkest, Holland Symfonia, ASKO|Schönberg Ensemble, Mondriaan Kwartet Extended, Ebony Band, Amsterdamse Bach Solisten, Combattimento Consort Amsterdam, European Union Chamber Orchestra, The Beau Hunks, Scapino Ballet Rotterdam (Nico, Perfect Skin, en Die Suche nach dem Kleid in de productie Heartland), Corrie van Binsbergen (Dansen op een glazen plafond, Links, en de series Schrijvers in Concert met o.a. Toon Tellegen, Kees van Kooten, Renate Dorrestein, Remco Campert). Ik heb me ook ontwikkeld in improvisatiemuziek en bracht een eigen CD Midday Moon uit.

Ben dus klassiek geschoold en werk ook meestal in die hoek, maar heb in 2009 een cross-over CD gemaakt met een aantal zeer bijzondere improviserende musici; Albert van Veenendaal (piano), Hans Hasebos (marimba) en Alan Purves (slagwerk). Albert heeft een grote rol gespeeld in het ontdekken van mijn eigen idioom. Veel samengespeeld, veel opgenomen, veel gepraat en ontdekt, een ontdekkingsreis waar ik zeer dankbaar voor ben.

Ik heb me bij het improviseren en componeren voor de CD Midday Moon laten inspireren door mijn favoriete componisten: bijvoorbeeld Bela Bartok, Alban Berg en Olivier Messiaen. Verder is er een speciale rol weggelegd voor jazz standards, vergaande verbouwingen van en ook regelrechte improvisaties op klassiekers als Day Dream (Ellington/Strayhorn) en Night and Day (Cole Porter). Hier een recensie van Rinus van de Heijden op de site van jazzenzo.

De CD is digitaal te koop (of gewoon bij mij te bestellen) en gedeeltelijk te beluisteren op CDbaby en iTunes

Verdere activiteiten: Veel strijkkwartet spelen  met collega’s (waarbij ik dan ook altviool speel), en improviseren met Albert van Veenendaal en sinds kort ook Jodi Gilbert. Wij heten Rara Avis.

Heb in 2017 meegewerkt aan een CD van de Friese singer/songwriter Thijs Augusteijn en sta open voor samenwerking met andere muziekdisciplines zoals inspelen van tracks voor het electronische muziekduo Arnout Killian/ Edwin van Munster. Het resultaat van de laatste samenwerking, Crashlog, is te beluisteren op Spotify.

Ik zou graag vaker samenwerken met beeldende kunstenaars en dansers en ben ook geïnteresseerd in de combinatie geluid/animatie. Ik ben een enorme fan van tekenfilms en hou van de interactie muziek/bewegend beeld.

Ik ben te bereiken via tgdejong@xs4all.nl

Leave a Reply