• Recent Posts
 • Recent Comments
  • Archives
  • Categories
  • Meta
  • Oktober 2017

    

   Welkom op mijn website die hoognodig eens uitgebreid en vernieuwd moet worden.

   Tot het verfrissingsmoment valt hier een korte introductie van mijn werkzaamheden te lezen.

   Ben al meer dan 25 jaar free-lancend violist, spelend voor orkesten en ensembles in de Randstad (ik woon in Amsterdam) en daarbuiten.

   Dit seizoen begon met een prachtig programma van het Nationale Ballet/Balletorkest  “Ode aan de Meester” met balletten van Hans van Manen. Lisa Ferschtmann speelt het eerste vioolconcert van Prokofieff in dat programma bij het ballet ‘On the Move”. Dit programma gaat in november op tournée in Nederland. Op het moment speel ik ook mee in de productie Mata Hari. In december gaat LUDWIG op tournee met Barbara Hannigan! Dit tournée is een vervolg  op de CD Crazy Girl Crazy, die afgelopen maand is uitgekomen en zeer goed ontvangen is in de internationale pers. Vervolgens beginnen de voorbereidingen voor de opera Tristan und Isolde met het Nederlands Philharmonisch Orkest.

   Seizoen 2016-2017 begon met een project voor LUDWIG met Barbara Hannigan, een CD opname en korte tournée naar Italië. Daarna volgden diverse projecten met het Balletorkest (o.a. de balletten Made in Amsterdam, Coppelia en nu Shostakovitch Trilogy), alsook de opera’s Parsifal van Richard Wagner en  Wozzeck van Alban Berg met het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook nog wat leuke korte projecten gedaan met een ad-hoc ensemble o.l.v Dominic Seldis (de Nieuwjaarsconcerten voor de BankGiroloterij met Ilse de Lange, André van Duin, O’G3ENE) en ook gespeeld op het trombone festival Slide Factory met Camerata RCO.

   Hier nog iets dat op een CV lijkt:

   Tineke de Jong behaalde haar diploma viool UM aan het Sweelinck Conservatorium bij István Párkányi en studeerde aan The Banff Centre for the Arts in Canada in 1989/1990. Sindsdien is ze werkzaam als free-lance violiste en werkte bij de volgende orkesten en ensembles: Rotterdams Philharmonisch Orkest, Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Radio Kamer Filharmonie, Radio Filharmonisch Orkest, Holland Symfonia, ASKO|Schönberg Ensemble, Mondriaan Kwartet Extended, Ebony Band, Amsterdamse Bach Solisten, Combattimento Consort Amsterdam, European Union Chamber Orchestra, The Beau Hunks, Scapino Ballet Rotterdam (Nico, Perfect Skin, en Die Suche nach dem Kleid in de productie Heartland), Corrie van Binsbergen (Links, en de series Schrijvers in Concert met o.a. Toon Tellegen, Kees van Kooten, Renate Dorrestein, Remco Campert). Tineke heeft zich de laatste jaren ook ontwikkeld in improvisatiemuziek en bracht een eigen CD Midday Moon uit.

   Ben dus klassiek geschoold en werk ook meestal in die hoek, maar heb in 2009 een cross-over CD gemaakt met een aantal zeer bijzondere improviserende musici; Albert van Veenendaal (piano), Hans Hasebos (marimba) en Alan Purves (slagwerk).

   Ik heb me bij het improviseren en componeren voor de CD Midday Moon laten inspireren door mijn favoriete componisten: bijvoorbeeld Bela Bartok, Alban Berg en Olivier Messiaen. Verder is er een speciale rol weggelegd voor jazz standards, vergaande verbouwingen van en ook regelrechte improvisaties op klassiekers als Day Dream (Ellington/Strayhorn) en Night and Day (Cole Porter). Hier een recensie van Rinus van de Heijden op de site van jazzenzo.

   De CD is digitaal te koop en gedeeltelijk te beluisteren op CDbaby en iTunes

   Verdere activiteiten: Veel strijkkwartet spelen met collega’s (Mozart, Beethoven, Haydn), improviseren met Albert van Veenendaal en sinds kort ook Jodi Gilbert.

   Heb vorig jaar meegewerkt aan een CD van de Friese singer/songwriter Thijs Augusteijn en sta open voor informele samenwerking met andere muziekdisciplines zoals inspelen van tracks voor het electronische muziekduo Arnout Killian/ Edwin van Munster.

   Ik ben te bereiken via tgdejong@xs4all.nl